Біле вино знижує або підвищує тиск – можна пити і в яких кількостях

Як впливають солодкі і сухі сорти білого вина на тиск – підвищують або знижують показники?

Якщо раніше вважалося, що алкоголь тільки негативним чином позначається на стані організму, то дослідження вчених, опубліковані в 2013 році, показують, що є напої, які приносять організму не шкоду, а користь.

Одним з таких видів алкоголю є вино, яке не тільки втамовує спрагу, але і відновлює імунну систему, робить їх більш еластичними, судини. Алкогольні напої можуть змінювати параметри артеріального тиску, але як саме?

Вплив білого сухого вина на ПЕКЛО


Сказати, як відображається той чи інший алкогольний напій на тиск складно, адже все буде залежати від кількості випитого, фортеці алкоголю, його типу, індивідуальних особливостей організму, віку людини і її статі.

Вино — єдиний напій, який дозволений гіпертонікам.

При цьому в ньому не повинні міститися: консерванти, домішки, барвники і т. д. Виготовлено воно має бути лише з цього винограду. Якщо у людини виникли патології, з часом вони проявлять себе. У будь-якому випадку алкоголь в силу свого складу частіше підвищує тиск.

Знизити показники можна, але лише на короткий проміжок часу. Потрапляючи в організм, алкоголь провокує розширення судин, що призводить до спазму і підвищенню АТ. Винятком може виступати лише сухе вино: як біле, і червоне (тільки марочне, відповідного якості).

Не зашкодить гіпертонікам тільки сухе вино

Біле вино виготовляють з різних сортів ягід: темних і світлих. Найчастіше сік такого напою має золотий колір (якщо в складі немає насіння і шкіри). З-за того, що винороби намагаються швидше прибрати з ягід кісточки і шкірку, вино виходить не таким багатим на вітаміни, мінерали, флавоноїди та інші корисні компоненти.

У білому вині міститься багато корисних складових, наприклад антиоксиданти, молекулярна маса яких в рази менше, ніж у червоних типів винограду, тому, клітинами воно краще засвоюється.


Вплив продукту організм в цілому:

  • робить міцнішими судини серця і головного мозку;
  • нормалізує артеріальний тиск;
  • підтримує роботу серця, знижує ризик пошкодження кровоносних судин курців;
  • сприяє поліпшенню роботи легенів.

Пам’ятайте, що вино – не найкращі ліки для профілактики і лікування захворювань, у тому числі гіпертонії. Постійне вживання спиртних напоїв може призвести до протилежного результату, і тиск буде підвищуватися.

Приміром, шардоне наділена не тільки багатим ароматом і смаком, але і виводить солі з суглобів, руйнує камені в нирках. Мускат десертний, що містить ефірні масла, прибирає мігрень і зміцнює артеріальні стінки.


Корисним цей напій буде недокрів’я (анемії), так як містить антиоксиданти та інші компоненти, які легко засвоюються організмом.

Вино рекомендовано пити людям з пониженим АТ, адже воно незначно підвищує тиск і робить кровообіг швидше.

Таким же ефектом володіє і червоне столове вино. Особливо цінують його французи і вживають для втамування спраги. Головне, знати міру і не вживати його щодня. Безпечною нормою вважається обсяг 100 – 120 мл у день. На початкових стадіях терапії рекомендовано вживати 50 – 70 мл вина на добу.

Яке знижує тиск?


При гіпертонії краще вживати алкоголь з кислим смаком.

Читайте також:  Яка ягода підвищує тиск у людини: основи раціону для гіпотоніка

Доак біле, і червоне вино знизять тиск, якщо розбавити його у співвідношенні 1:2 мінеральною водою.

Наявність фруктових кислот у вині сприяє розширенню судин, при цьому червоне вино корисніше білого.

Коли пити зовсім заборонено?

Ми не завжди знаємо, які саме захворювання у нас розвиваються, адже вони тривалий період приховані від нас і безсимптомно. Щоб вчасно виявити проблему і вирішити її, необхідно періодично бувати на профілактичних оглядах у кардіолога.

Прийом алкогольних напоїв не рекомендований людям з такими захворюваннями:

  • гіпертонія;
  • психічні відхилення;
  • ішемія;
  • панкреатит, гастрит, виразка дванадцятипалої кишки/шлунка;
  • астма;
  • наявність великої кількості тригліцеридів у крові;
  • алкогольна або наркотична залежність;
  • мігрень (постійні напади гострого головного болю);
  • алергічні прояви, в будь-якій формі (що супроводжуються набряком слизової, шкірним свербежем, астматичним синдромом).

Категорично не рекомендується пити алкоголь разом із ліками, особливо якщо це препарати, спрямовані на лікування серцево-судинної системи. Це може призвести до летального результату.

Варто відзначити, що мова йде про сухому вині, тільки воно незначно зменшує тиск. Солодкі ж і напівсолодкі вина підвищують показники АТ (за наявності цукру в складі).

Якщо після вживання спиртного у вас виникли такі ознаки, потрібно терміново звернутися за допомогою:

  • вегетативні порушення (серце б’ється частіше, шкірні покриви придбали блідий/ червоний відтінок, кінцівки похололи);
  • виникла блювота, яка з допомогою коштів з домашньої аптечки не зупиняється;
  • АТ різко змінилося, наприклад, впало нижче 90/50 мм рт. ст., або зросла від нормальних показників до 150/110 мм рт. ст. і вище;
  • виник розлад свідомості (непритомність, занадто велика рухова активність).

В якості лікарського засобу вино можна пити не частіше одного разу на день. Якщо необхідно підвищити тиск, слід віддавати перевагу напівсухим і напівсолодким напоїв.

Коли рекомендовано вживання продуктів виноробства при гіпертонії?


Найчастіше вино рекомендується для лікування гіпертензії. При наявності протипоказань до використання винотерапи, ця методика не може застосовуватися.

Знижувати тиск з допомогою вина дозволено тільки після здачі відповідних аналізів та консультації у лікаря.

Якщо це початкова стадія захворювання, викликане ожирінням, збільшенням кількості цукру, солі, холестерину, то терапія вином буде корисною. Коли захворювання проявляється у вигляді систематичної гіпертензії, то варто обстежити внутрішні органи, щоб зрозуміти, в якому стані вони знаходяться.

Тільки на основі дослідження лікар зробить призначення і уточнить, можна вживати вино чи ні. Після встановлення діагнозу «гіпертонія» лікар призначить медикаментозну терапію.

Якщо самостійно відмовитися від прийому препаратів або замінити їх вином, це може призвести до непередбачених наслідків. Поєднувати цей напій з ліками також небезпечно, це може призвести до передозування ферментами, які знижують тиск.

При деяких серцево-судинних хворобах знижувати тиск треба обережно або взагалі заборонено, тому кожен крок, спрямований на лікування гіпертонії, потрібно узгоджувати зі своїм дільничним кардіологом.

Лікувати гіпертонію бажано різними способами: як стандартними медикаментами, так і нетрадиційною медициною. Лише в деяких ситуаціях рекомендовано використовувати біле вино. Якщо ж це регулярні перепади тиску, слід звернутися до кваліфікованого фахівця.

Відео по темі

Про вплив різних продуктів виноробства на показники АТ:

Вино — гарне гіпотензивний засіб, яке за властивостями не поступається лікарських препаратів, але протипоказань для застосування має менше. Може бути рекомендовано для лікування, але тільки при дотриманні дієти і контроль кількості випитого.

1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (20 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
Loading...

Також буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *