Журавлина підвищує або знижує тиск? Особливості застосування при гіпертонії та гіпотонії

Вплив вживання журавлини на артеріальний тиск і корисні рецепти при гіпертонії

Журавлина, поряд з іншими ягодами, широко використовується в традиційній народній медицині.

Підвищена температура, прояви авітамінозу, а також різні внутрішні запальні процеси купировались з її допомогою.

Відносно недавно вчені з’ясували, що свої корисні властивості ягода отримує завдяки високому вмісту вітаміну С, флавоноїдів і корисних жирних кислот.

Багата вона і іншими вітамінами, а також необхідними людині мікроелементами. Однак досить тривалий час залишалося відкритим питання – як журавлина впливає на тиск? Доречно її вживання в якості ліків від гіпертонії? Журавлина знижує тиск чи ні?

Адже народний досвід визначає цю ягоду в основному як засіб від простудних захворювань, цинги, загальному ослабленні організму і імунної системи.

Знали наші предки і про благотворний вплив кислої ягоди на зір. З її допомогою лікували також суглоби, знімаючи ревматичні болі та запалення.

Для того щоб з’ясувати, журавлина підвищує або знижує тиск, вченими були проведені ряд досліджень і поставлений цікавий експеримент.

Журавлина і тиск. Перевірка на практиці


Теоретично, які містяться в ягоді речовини повинні позитивно впливати на людину, стабілізуючи всі показники його організму.

Нещодавно був проведений експеримент, спрямований на те, щоб дізнатися на практиці – знижує чи журавлина тиск.

Його суть полягала у відборі двох рівновеликих груп випадкових людей, які страждають високим тиском. Вчені підбирали піддослідних різного віку і фізичних параметрів.

Перша група повинна була в процесі експерименту вживати класичні фармацевтичні засоби, що знижують тиск, а друга група – тільки журавлину. Виміри показників здійснювалися до і після експерименту.

З’ясувалося – дійсно, журавлина знижує тиск. Причому зниження тиску відбувається поступово, і без негативних побічних дій на організм і здоров’я.


Правда, як і у випадку з іншими природними натуральними засобами, миттєвої дії чекати не доводиться.

Зниження тиску було зафіксовано через вісім тижнів після початку прийому ягоди добровольцями.

Зате ефект тривав навіть після припинення регулярного вживання свіжого соку журавлини і по тривалості перевершив дію медикаментозних засобів.

Американські добровольці пили свіжий журавлинний сік. Однак правильно заморожена ягода також не втрачає цілющі властивості.

Універсальний засіб


Досить нерідко трапляються твердження про те, що журавлина підвищує тиск.

Ці повідомлення засновані на реальних прикладах використання коштів на основі ягоди у випадках, коли необхідно негайно підвищити артеріальний тиск людини – після отруєнь рослинними компонентами, переохолоджень тощо

Виходить, такі повідомлення можна визнати такими, що не заслуговують довіри? Так підвищує журавлина тиск, або знижує його?

Справа в тому, що вплив журавлини – варіативно стабілізуючий. Це означає, що при правильному споживанні вона підвищує або знижує артеріальний тиск, залежно від потреб організму.

Нічого надприродного в такій вибірковості дії ягоди немає – вибірково діє організм людини, засвоюючи з неї ті речовини, які йому необхідні в даний момент, наприклад, фруктозу і вітаміни.


Головне – знати міру, занадто велика кількість прийнятого журавлинного соку (морсу) дійсно може знизити тиск.

Варто пам’ятати, що журавлина – джерело кислот. Тому її вживання не рекомендується при виразковій хвороби ШКТ.

Якщо цей продукт раніше не входив в раціон, слід також бути обережним – він знижує або підвищує тиск завдяки великому вмісту активних речовин, які можуть стати причиною сильної алергічний реакції.

Найпростіший тест на алергію – рясно змастити соком ягоди відкриту ділянку шкіри. Якщо через деякий час з’явиться свербіж і роздратування – слід з обережністю ставитися до цього продукту, можлива індивідуальна непереносимість.

Не просто пити. Правильне вживання

Зрозуміло, журавлина знижує тиск лише в разі правильного вживання. Причому мова йде не тільки про те, що препарати з неї потрібно правильно готувати. Необхідно також правильно вживати її, інакше особливого ефекту не буде.

Читайте також:  Кориця тиск підвищує або знижує, рецепти та рекомендації по застосуванню

Свіжий сік – кращий варіант вживання журавлини при гіпертонії

Найкраще вживати свіжий журавлинний сік, не підданий термічній дії. Пити його потрібно обов’язково натщесерце, за 15-20 хвилин перед їжею – в такому випадку організм краще засвоїть необхідні речовини.

Також величезне значення має періодичність вживання. Найкраще це робити в одні і ті ж часові проміжки кожен день. Курс повинен проходити п’ять – сім тижнів, максимум – два місяці. Далі слід тимчасово припинити вживання журавлинного соку і відновити не раніше, ніж через місяць.


Тиск варто вимірювати щодня, а отримані дані краще записувати на подобу медичного щоденника. Це допоможе контролювати результати і розуміти, як журавлина впливає на тиск.

Лікар також обов’язково повинен бути повідомлений про регулярному вживанні пацієнтом журавлинного соку.

З урахуванням того, що засіб знижує тиск, лікар може відкоригувати перелік медикаментів, які призначаються.

Швидкого ефекту, як від таблеток, чекати не варто. Зниження тиску буде відбуватися дуже поступово і малопомітно для минаючого курс «клюквотерапии». До цього варто бути готовим і не слід кидати лікування, не отримавши швидких результатів.

Гіпертонія і журавлина. Профілактичні рецепти

Поряд з найбільш ефективним способом вживання – у вигляді свіжовичавленого соку, існують інші рецепти, що дозволяють отримувати корисні речовини, що містяться в північній ягоді.

Журавлина знижує тиск і у випадку її вживання у вигляді ягід, і в розтертому вигляді, змішаний з натуральним медом.

Позитивним моментом є також той факт, що журавлина знижує тиск, навіть зазнавши заморожуванню.

При правильному здійсненні цієї операції більшість корисних речовин, у тому числі і позитивно впливають на тиск кислоти, зберігається. Правда, для цього ягоду необхідно заморозити швидко, в процесі зберігання не допускати температурних перепадів, а розморозити – лише безпосередньо перед вживанням.

Досить часто виникає питання – термічно оброблена журавлина знижує тиск чи ні. На жаль, ні сама ягода, ні її сік і морс, зазнали кип’ятіння, не зберігають своїх корисних властивостей. Активні кислоти можуть зруйнуватися навіть від досить тривалого контакту ягоди з теплою водою.


Практично всі лікувальні рецепти використовують холодну воду. Ось деякі з них:

  • журавлина з медом. Найпростіший лікувальний рецепт – ретельно подрібнену вимиту журавлину з’єднати з медом, дотримуючись пропорції один до одного, і ретельно розмішати. Отримана маса може довго зберігатися в холодильнику, не втрачаючи властивостей. Приймати його треба по 1 столовій ложці три рази на день, до їди;
  • лікувальний морс-тетеря. Якщо вживання меду протипоказано, слід просто залити ягоди кип’яченою, але не гарячою водою, і розтовкти. Для смаку можна додати трохи цукру. Цей лікувальний «морс» не можна готувати про запас – перед кожним прийомом варто робити свіжу порцію;
  • журавлино-буряковий коктейль. Сто грамів ягід віджимають, додають сік невеликий сирої буряків, і п’ють натщесерце. Як і в попередньому рецепті, віджимання соку повинен відбуватися безпосередньо перед вживанням;
  • журавлинна настоянка на воді. Ягоди і листя потрібно скласти в термос і залити теплою водою. Після двох-трьох годин настоювання вміст перемішати, процідити і вживати протягом дня.

Існують і інші рецепти, які об’єднує головне – мінімальний термічний вплив на ягоду для збереження максимуму активних речовин. Для профілактичного вживання можна рекомендувати введення ягід в різні салати зі свіжих овочів, а також овочі, приготовлені методом квашення.

При використанні замороженої ягоди не можна давати їй стекти. Необхідно використовувати їх відразу після того, як вийняті з морозильника ягоди почали злегка зминатися пальцем.

Корисне відео

А ось і пояснення, чому саме журавлина може нормалізувати артеріальний тиск:

В цілому, журавлина – відмінний природний помічник у зниженні тиску. На питання, знижує чи журавлина тиск, позитивно відповідає не тільки народний досвід її використання, але і сучасні лікарські дослідження. Однак результат лікування журавлиною буде видно далеко не відразу, а її досягнення можливо лише в разі правильного приготування лікарських морсів і раціонального їх вживання.

1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (20 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
Loading...

Також буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *