Журавлина від високого тиску: рецепт лікувального засобу з медом, морквою та іншими продуктами при гіпертонії

Кисла цілителька: журавлина та особливості її застосування при проблеми з артеріальним тиском

Люди, які страждають від гіпертонії, готові піти на все, щоб позбутися від цієї проблеми чи покращити стан.

Сьогодні фармацевти пропонують масу ефективних засобів, що знижують тиск, проте не варто списувати з рахунків і народні методи. В якості основної терапії вони, звичайно, не використовуються.

Однак у комплексі з іншими препаратами показують відмінні результати. Добре допомагає журавлина від високого тиску, тому її часто включають до складу рецептів нетрадиційної медицини. Що являє собою ця рослина, які його корисні властивості, як застосовувати при гіпертензії – про все це розповість стаття.

У чому полягає користь?


Журавлина при підвищеному тиску рекомендується до щоденного вживання.

Рослина виявляє сечогінну дію, м’яко виводить з організму всю зайву рідину, що містить калій, який зміцнює судини і благотворно впливає на серцевий м’яз, знімаючи навантаження і тахікардію. Тиск при цьому знижується до норми і стабілізується.

Якщо журавлина приймається довгий час, то судини розширюються, стінки їх стають більш еластичними та міцними. Відвари і морси з такої ягоди будуть корисні тим, у кого підвищений у крові холестерин.

Людям, у яких діагностовано цукровий діабет, журавлина також показана. Багатий журавлинний сік на вітаміни груп А, С, В, містить марганець, йод та інші мікроелементи, що покращують загальне самопочуття, заряджають енергією.

Флавоноїди сприяють нормалізації обмінних процесів, тому ягоди володіють антиоксидантною дією. Журавлину можна сміливо назвати природним антибіотиком. Вона перешкоджає розвитку вірусних інфекцій, бактерій, а також бореться з уже з’явилися хвороботворними мікроорганізмами.

Крім того, що журавлина допомагає при гіпертонії, вона ще володіє і іншими корисними властивостями:

  • зміцнює імунну систему;
  • лікує недуги сечостатевої системи;
  • допомагає впоратися з мігренню;
  • знімає больовий синдром при ревматизмі;
  • виводить з організму токсини;
  • попереджає розвиток онкології;
  • має жарознижувальну дію;
  • покращує стан при грипі й ангіні;
  • розріджує і очищає кров;
  • зводить до мінімуму ймовірність розвитку ускладнень після перенесених вірусних захворювань, застуди;
  • підвищує ефективність антибіотиків та інших медикаментів, покращуючи їх всмоктування;
  • нормалізує ліпідний обмін.

Треба зазначити, що лікування журавлиною досить ефективне. А знаючи, як правильно приготувати засіб, можна зробити його ще і смачним.

Як діє на організм?


Вплив різних природних компонентів на людський організм постійно вивчається.

Це дозволяє виявити всі корисні властивості рослин і застосовувати їх максимально ефективно.

У 2012 році був проведений експеримент з журавлиною: досліджено її вплив на рівень артеріального тиску. Дослідженням займалася американська кардіологічна асоціація, участь брали гіпертоніки і гіпотоніки.

Протягом 2 місяців члени експериментальної групи щоденно приймали журавлину у вигляді свіжовичавленого соку. Протягом усього цього часу велося спостереження за зміною показників тиску пацієнтів.

Результат був наступним: через 8 тижнів у 85% гіпертоніків тиск знизився до норми. Так що сумніватися в тому, чи допомагає журавлина від тиску, не варто. Причому ефективна вона при гіпертонії будь-якого ступеня.

Також було встановлено, що ягоди можна вживати і гіпотонікам – плоди не знижують тиск нижче нормативного. Було відзначено загальне поліпшення самопочуття, зниження частоти виникнення простудних, респіраторних хвороб.

Численні дослідження показали, що журавлина благотворно впливає на холестериновий обмін. Зводить ймовірність утворення судинних бляшок до мінімуму. А це прекрасна профілактика атеросклерозу та корисний ефект при артеріальній гіпертензії.

Коли ягідка буде на шкоду?

Звичайно, журавлина при гіпертонії добре допомагає, але не всім її можна вживати. Як і у будь-яких ліків, у неї є протипоказання. І про них треба знати, щоб не погіршити стан хворого.

Не рекомендована журавлина від підвищеного тиску в таких випадках:

  • виразка шлунка, гастрит. Журавлина має властивість підвищувати рівень кислотності;
  • сечокам’яна хвороба;
  • подагра;
  • геморой;
  • при вагітності, грудному вигодовуванні. У годуючих мам є великий ризик розвитку алергічної реакції. Виникає висип по тілу, кашель і чхання;
  • висока чутливість зубів. Сік ягід в цьому випадку швидко зруйнує зубну емаль;
  • є індивідуальна непереносимість. Результат видно вже після першого прийому. Якщо з’явилося почервоніння шкіри, задишка, шкірний свербіж, сльозотеча з очей – це явні прояви алергії.
Читайте також:  Банан підвищує або знижує тиск: користь і шкоду солодкого фрукта

Звичайно, журавлина при підвищеному тиску не завжди піде на користь. Однак останній пункт не є абсолютним протипоказанням. Якщо журавлина застосовується в якості постійної добавки до їжі, після кожного прийому їжі слід в обов’язковому порядку чистити зуби і полоскати ротову порожнину різними настоями на цілющих травах.

Журавлина від тиску: як приготувати правильно?

Використовують журавлину в свіжому, замороженому, засушеному вигляді. Її позитивну дію в будь-якому випадку буде помітно. Але, щоб знизити тиск з допомогою цього засобу, слід знати, як правильно його готувати.


Смачним і корисним є настій з журавлини з медом. Для цього беруть 300 грам ягід і розминають їх в пюре.

Вливають півсклянки води – рідина повинна бути гарячою, але не киплячою. Оптимальною вважається температура +50 градусів. Дати настоятися 1/4 години.

Після закінчення цього часу віджати ягоди і процідити сік, додати травневий мед за смаком. Самі по собі плоди кислі, тому вживають їх з підсолоджувачами.

Мед надає не тільки приємний смак, але і збагачує напій корисними компонентами, підвищуючи ефективність журавлини. Такий засіб потрібно приймати малими порціями за 30 хвилин до сніданку і обіду.

Деякі роблять морси з ягід. З цією метою розминають журавлину виделкою, заливають гарячою водою, додають цукор і п’ють замість чаю або компоту. Можна просто зробити сік, пропустивши ягоди через соковижималку. Розвести кип’яченою водою в рівних пропорціях. Отриманий засіб пити по кілька столових ложок до їжі. Правда, журавлина з медом від тиску вважається більш дієвим методом.

Журавлинний морс

Більш простим варіантом вживання є додавання журавлини в другі страви, салати. Достатньо в день з’їдати по кілька ягід, щоб незабаром налагодити стан здоров’я.

При гіпертонії дуже корисний журавлинний чай. Щоб його приготувати, плоди розминають, додають в чайник з заваркою і заливають окропом. Наполягають деякий час і п’ють як звичайний чай. Підійдуть свіжі і сушені ягоди. Такий напій показано приймати щодня протягом 30 днів.

Дієвою вважається і журавлинна настоянка. Для цього ягоди розминають і перемішують з цукром, підсолоджують за смаком.

Суміш заливають горілкою. Співвідношення таке: на склянку сировини потрібно 2 склянки горілки. Закривають ємність кришкою і ставлять на тиждень в темне місце. Після рідину фільтрують через марлю.

При гіпертензії добре зарекомендувало себе засіб з соків моркви (стакан), журавлини (півсклянки) і буряків (склянку). Інгредієнти змішують, додають півсклянки горілки і склянку якісного меду. Суміш наполягають протягом декількох доби в прохолодному і темному місці. Далі приймають тричі на день по 15 мл

Листя журавлини також володіють цілющою дією. Тому часто роблять настій на їх основі. Беруть кілька листків і 100 грам ягід. Поміщають їх у термос і заливають теплою водою. Протягом 2 годин наполягають. П’ють щодня замість чаю. Щоб поліпшити смакові якості, додають мед.

Щоб добре допомагала журавлина від тиску, рецепт треба вибирати найбільш підходящий і точно дотримуватися пропорції та правила прийому. Для збереження максимальної кількості корисних речовин ягід, не рекомендується піддавати їх термічній обробці і впливу пари.

Корисне відео

Методи зниження тиску за допомогою журавлини і кропу:

Журавлина – гарне лікарська рослина, яка часто застосовується в народній медицині. Вона дозволяє, якщо не повністю відмовитися від аптечних ліків, то хоча б істотно зменшити їх дозування. Ягоди багаті на вітаміни і мікроелементи. Розширюють судини, виводять зайву рідину з організму. І при цьому не викликають таких побічних дій, як готові гіпотензивні засоби. Але журавлина при високому тиску повинна прийматися правильно. Існує маса рецептів, головним інгредієнтом яких є журавлина. Також необхідно знати протипоказання до використання цієї рослини, щоб не нашкодити здоров’ю.

1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (20 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
Loading...

Також буде цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *