Насіння від гіпертонії: відгуки, рецепти, користь насіння соняшника та гарбуза

Простіше простого: лікування гіпертонії за допомогою насіння соняшника і гарбуза

Підвищений артеріальний тиск — одвічна проблема людей похилого віку — з кожним роком все більше «молодшає».

Причиною тому найчастіше стає напружений ритм сучасного життя не дозволяє нормально висипатися і правильно харчуватися, плюс спадкові фактори.

З молодих років «підсаджуватися» на лікарські препарати — не найкращий вихід, хоча у важкому стані без медикаментів навряд чи вдасться обійтися.

Знаючи схильність організму до перепадів тиску», для лікування і профілактики цього захворювання краще спочатку спробувати застосувати засоби народної медицини, одне з яких — насіння від гіпертонії. Відгуки про даному методі лікування досить високі.

«Чорні» і «білі»


Насіння — улюблене і зовсім дешеве «народне ласощі». Під цією назвою зазвичай мають на увазі два види підсушених насіння гарбуза або соняшнику.

І ті, й інші однаково популярні серед любителів «поклацати» їх за дружньою бесідою, хоча і відрізняються, буквально всім — смаком, кольором, розміром і формою.

Які ж саме з них застосовуються для лікування високого артеріального тиску? Не дивуйтеся, це і «чорні» і «білі».

Хімічні склади чорних і білих насіння, незважаючи на суттєві відмінності, досить насичені корисними мікроелементами, а тому ефективні у зміцненні роботи серця і для профілактики гіпертонії.

Насіння квітки «з-під сонця»: заспокоять і зміцнять

Насіння соняшнику — унікальний по своїй біологічній цінності продукт, в якому міститься більше поживних речовин, ніж, скажімо, в м’ясі.


До складу насіння соняшнику входять:

  • вітаміни A, B, E, D і F;
  • ряд незамінних амінокислот;
  • найважливіші мікроелементи, в т. ч. фосфор, калій, магній, залізо, селен, цинк і ін
  • Найголовніше, що всі ці вітаміни, амінокислоти, мінерали дуже добре засвоюються організмом. Досить з’їсти півсклянки насіння, і ви забезпечите собі необхідну добову дозу селену, магнію і вітаміну Е.

    В деяких країнах «пакетики з соняшником» видають уболівальникам перед футбольними матчами, щоб заздалегідь стримати їх запал, який може призвести до нервових зривів і проблем з серцем. Подібним чином проводиться і «народна» профілактика хронічних неврозів: людині, яка страждає такими розладами, рекомендують купити 10 склянок насіння і протягом десяти вечорів їсти їх, але, тільки не клацаючи зубами, а очищаючи пальцями.

    Як соняшник впливає на тиск?


    Ударний «трійка» з хімічного складу зерен соняшника — магній, цинк і селен.

    Разом з іншими необхідними мінералами, ефективно розріджують кров і сприяють усуненню напруги в судинах, тим самим знижуючи і артеріальний тиск.

    Чому так корисні насіння соняшника при гіпертонії? Можна сказати, що основну роль тут відіграє магній. З кишечника, де переробляються з’їдені людиною насіння соняшника, цей корисний елемент потрапляє у кров і поступового доходить до всіх органів, у тому числі і головного мозку.

    Тут він блокує надлишкове виділення кальцію, заспокоює нервову систему. Після того як знімається спазм судин, приходить в норму тиск.

    Сирі або приготовлені?


    Найбільше ми любимо посмажені насіння соняшнику.

    Якщо розглядати лікування гіпертонії насінням соняшника, від надмірної старанності при смаженні краще відмовитися.

    Під час такого процесу продукт, якщо він сильно пережарен, може позбутися багатьох корисних речовин.

    А що містяться в насінні магній, фосфор, калій, нікотинова кислота, яка також розширює судини, і багато інші мікроелементи вкрай необхідні нашій серцево-судинної системи.

    Прийнято вважати, що для профілактики захворювань серця і судин досить з’їдати 100 г насіння соняшнику щодня. Але в якому вигляді краще їх брати? Для людей, які не мають проблем з обміном речовин і не страждають на цукровий діабет, будуть корисні навіть насіння з медом – козинаки. Однак надто захопившись ними можна і дістати «обмінні проблеми» разом із зайвою вагою.

    Козинак з насіння

    Інший шедевр — солоні насіння — також протипоказаний гипертониками і людям, у яких є спадкова схильність до артеріальної гіпертензії. Адже сіль затримує воду в організмі, а це ніяк не знижує, а, навпаки, підвищує тиск.

    Якщо ви вирішили лікуватися насінням», краще використовуйте рекомендовані рецепти народної медицини.

    Найкорисніші — насіння …варені!


    Найпопулярніше і підтвердило свою ефективність лікування насінням соняшника від тиску — це приготування відвару з них.

    Краще всього готувати цілюще зілля з трохи недозрілих насіння, але знайти такі можуть лише люди, які постійно проживають у сільській місцевості, тому можна взяти просто «сирої соняшник».

    Рецепт варених насіння не складний: на півкілограма неочищених, попередньо ретельно промитих насіння треба взяти два літри сирої води, поставити на вогонь і довести до кипіння. Потім варити на маленькому вогні ще не менше двох годин. Після охолодження і проціджування такий відвар готовий до застосування.

    Читайте також:  Народні засоби, що нормалізують тиск при гіпертонії та гіпотонії

    Рекомендації щодо застосування норм цілющого напою досить суперечливі. Одні радять пити його по дві склянки на день протягом двох і більше тижнів, інші — спробувати випивати відразу по два літри в день.

    Можливо, розумніше буде почати з невеликих обсягів, а потім, орієнтуючись на своє самопочуття, спробувати їх збільшити. Стійкий ефект дає саме довге, не переривається лікування.

    Перед застосуванням народного засобу порадьтеся зі своїм лікарем і зверніть увагу на якість сировини, що збираєтеся використовувати — краще, якщо соняшник буде вирощений без застосування добрив.

    Соняшник плюс компоненти


    Від гіпертонії насіння соняшника можна приготувати і з додаванням іншої лікарської сировини, що збагатить складу відвару і зробить ще корисніше.

    Для цього варіанту будуть потрібні вже очищені сирі насіння. Їх подрібнені ядра і нарізана свіжа зелень кропу змішуються в рівних пропорціях.

    За бажанням, сюди ж додаються листя малини або шипшини.

    Все ретельно перемішується і заливається окропом (води не варто брати занадто багато, щоб настій вийшов більш насиченим). Суміш настоюється біля півгодини і потім проціджують.

    Стакан або півтори склянки такого настою слід випити протягом дня невеликими порціями. Курс такого лікування допоможе привести тиск в норму. Але не забувайте після двох тижнів прийому робити перерву на 5-7 днів.

    У відварах від тиску із застосуванням соняшнику в якості додаткових компонентів використовують глод, щавель, календулу. Самі сирі насіння можна їсти з кашами, в салатах, соках і випічці. Така смачна добавка буде до речі в багатьох стравах, а заодно принесе здоров’я вам і вашим домочадцям.

    Замість пігулок — гарбузове насіння


    Смачні насіння гарбуза мають не менше прихильників, ніж їх соняшникові аналоги, і для здоров’я вони точно також корисні.

    «Білі» насіння допомагають позбутися від глистів, налагодити роботу кишечника, знизити рівень цукру в крові.

    Для серця і судин вони хороші тим, що мають високий вміст цинку, дефіцит якого може загрожувати інфарктом.

    Фітостероли, які також є в складі таких зерняток, допомагають знизити рівень холестерину в крові, що благотворно впливає на нормалізацію артеріального тиску.

    Насіння гарбуза містять більшість незамінних амінокислот та необхідних для людини мікроелементів, що робить їх цінним продуктом харчування. Однак майте на увазі, що при деяких проблемах з шлунково-кишковим трактом, їх вживання протипоказано.

    Краще проконсультуйтеся з лікарем і дізнайтеся, наскільки корисним буде лікування гарбузовим насінням саме для вас.

    Відвар або салат?


    Застосовуються гарбузове насіння практично так само, як і соняшникові. З них теж можна приготувати лікувальний відвар, затока неочищені насіння водою і прокип’ятити їх пару годин.

    Можна просто їсти смачні зернятка, встановивши норму — не менше 20 штук в день. Можна додавати в каші або салати.

    Єдина умова — краще вживайте їх сирими, хоча в такому вигляді вони далеко не так апетитні, як смажені.

    Адже при тепловій обробці з температурою вище 90 градусів продукт втрачає свої ефірні масла, починається процес окислення, а це робить його малокорисним.

    Солоні гарбузове насіння людям з гіпертонією є небезпечно. Не варто занадто захоплюватися такою їжею і тим, у кого є зайва вага — зернята гарбуза дуже калорійні.

    Оптимальним варіантом буде вживання сирих або трохи підсушених в духовці насіння в помірних кількостях, але щодня.

    Лушпиння і паростки — теж корисні

    Якщо ви намірилися отримати максимальну користь від гарбузового насіння, не залишайте без уваги і лушпиння.

    З неї можна приготувати цілющий настій за рецептом, наведеним вище — для насіння соняшнику та гарбуза.

    Насіння гарбуза можна проростити в домашніх умовах, щоб отримати дуже корисні паростки.

    Для цього просто розкладіть насіння тонким шаром на тарілці, додайте трохи води, щоб вона їх «накрила», і, «задрапувавши» посуд марлею, поставте її в темне місце на дві доби. Воду в тарілці міняйте кожні 12 годин. Дочекайтесь появи паростків приблизно двухсантиметровой висоти, після чого можете додавати їх в салати або інші страви.

    Гарбуз або соняшник?


    Як бачимо, і насіння соняшнику, насіння гарбуза мають багато корисних властивостей, які допоможуть боротися з підвищеним тиском. Але які з них краще вибрати?

    Мабуть, на це питання відповісте ви самі. Продукт, який більше до душі, звичайно, швидше принесе користь тому, хто його вживає.

    Однак, візьміть до уваги, що калорій в гарбузовому насінні менше, ніж у зернятках соняшника.

    Вміст цинку в «гарбузовому варіанті» в півтора рази вище, ніж у насінні соняшнику, а вміст заліза — вище аж у чотири рази!

    Корисне відео

    Рецепт приготування відвару з насіння для пониження тиску:

    Якщо зробити вибір складно, спробуйте чергувати білі і чорні насіння при гіпертонії. Доброго вам здоров’я!

    1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (18 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
    Loading...

    Також буде цікаво

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *