Після їжі падає тиск: причини різкого зниження артеріального тиску у гіпертоніка і здорової людини

Після їжі падає тиск: причини, симптоми і лікування гіпотонії постпрандіальної

Голодна людина іноді відчуває почуття загального нездужання, слабкість, нудоту, втому. Після їжі у багатьох цей стан зникає.

Але у деяких людей подібна симптоматика виникає саме після прийому їжі. При цьому знижується рівень АТ у крові.

Дане явище в медицині отримало назву постпрандиальная гіпотонія. Але чому після їжі падає тиск? Визначення причини зниження тиску у гіпертоніка або здорової людини неможливо без діагностичного обстеження, що включає виміри ПЕКЛО, аналізи крові і сечі, збір даних анамнезу.

Клінічні прояви

Чому падає тиск після сніданку або люого іншого прийому їжі? Постпрандиальная гіпотонія в перекладі з англійської означає «обідня». Це означає, що рівень кров’яного тиску має тенденцію падати після прийому продуктів. У хворих, що страждають цією недугою, зниження тиску становить, в середньому, 20 мм ртутного стовпа.

Клінічні прояви захворювання легко сплутати із симптомами звичайної гіпотонії. У хворих спостерігаються:

  • порушення серцевого ритму;
  • відчуття втоми і сонливості;
  • надмірна пітливість;
  • запаморочення і головні болі;
  • порушення мови та зору;
  • болі в грудях і серце;
  • апатичний стан, що характеризується загальмованістю;
  • непритомність після трапези.

Пацієнти починають погано себе відчувати відразу після вживання продуктів або напоїв. До перерахованих вище проблем додається нудота, доходить до блювоти, а також мелькають перед очима чорні точки.

Симптоми постпрандіальної гіпотонії можуть проявитися навіть у хворих, що страждають артеріальною гіпертензією.

Діагностика

Питання, чому падає артеріальний тиск у гіпертоніків, виникав у медиків давно. Офіційно постпрандиальная гіпотонія була зареєстрована як окреме захворювання в 1997 році. Симптоми патології вперше були описані після спостереження за хворим з хворобою Паркінсона.

Передумови захворювання

Однозначно відповісти на питання, чому після їжі падає артеріальний тиск, неможливо.

Існують деякі фактори, що сприяють зміні тиску:

  • літній вік. Недугу внаслідок вікових змін, що відбуваються в організмі, схильні пацієнти старше 65 років;
  • органічні ураження головного мозку, в тому числі хвороба Альцгеймера і хвороба Паркінсона;
  • психічні захворювання, в тому числі неврастенія, психопатія, неврози;
  • ендокринні захворювання.
  • Пацієнти, які регулярно відвідують процедуру гемодіалізу, та хворі з хронічними захворюваннями нирок відносяться до групи ризику виникнення цього захворювання.

    Діагностика


    Оскільки симптоми постпрандіальної гіпотонії схожі з артеріальною гіпотонією, орієнтуватися при постановці діагнозу тільки на вимірювання АТ не можна.

    Моніторинг тиску повинен здійснюватися протягом кількох тижнів, а його показники фіксуватися при прийомі лікарських засобів, при специфічної активності та під час сну.

    До специфічної активності відноситься прийом їжі, фізичне навантаження, положення стоячи. Також для діагностування недуги проводять спеціальне тестування, що дозволяє зафіксувати транзиторну артеріальну гіпотонію. Гіпотонія може бути симптомом порушення діяльності нирок, непритомних станів нейрогенного характеру та інших захворювань.

    Діагностичні заходи необхідно провести з метою встановлення причини падіння артеріального тиску у гіпертоніків або здорової людини, виявлення порушень фізіологічного або патологічного характеру. Так, якщо спостерігається різке падіння артеріального тиску, причини у гіпертоніка можуть полягати у передозуванні гіпотензивними препаратами.


    Для початку лікар збирає анамнез, вислуховуючи скарги пацієнта. Потім він призначає обстеження, що дозволяють підтвердити або виключити захворювання серця, інфекційні хвороби, анемію, порушення діяльності ендокринної системи.

    Аналіз сечі проводиться з метою визначення рівня натрію і калію. Це дозволить виявити, страждає чи ні хворий надниркової недостатністю.

    Якщо через пару годин після прийому їжі тиск на протязі всього моніторингу регулярно знижувалося, як мінімум, на 20 мм ртутного стовпа, або якщо тиск залишається на колишньому рівні, але у пацієнта виявляються прояви гіпотонічного стану, то це може свідчити про наявність постпрандіальної гіпотонії. Остаточний діагноз лікар ставить після того, як порівняє вимірювання тиску і дані діагностичних досліджень.

    Читайте також:  Низький тиск у гіпертоніка: причини, чому різко падає АТ, що робити в домашніх умовах

    Постпрандиальная гіпотонія впливає на організм комплексно, а значить для усунення проблеми слід пройти обстеження у фахівців різних профілів: кардіолога, гастроентеролога, невролога, нефролога, ендокринолога.

    Лікування

    Лікування захворювання включає в себе зміна звичок харчування і здоровий спосіб життя. При необхідності лікар призначає медикаментозну терапію.


    Оскільки зниження тиску відбувається після їжі, то і основні рекомендації пов’язані з вживанням їжі:

  • спеції слід вживати в розумних межах;
  • необхідно скоротити в раціоні харчування кількість быстроусвояемых вуглеводів;
  • не можна допускати переїдання;
  • не слід довго голодувати.
  • При виявленні ознаки, що продукт призводить до зниження артеріального тиску, його варто виключити з меню. Потрібно уникати стресових ситуацій, зміцнювати імунітет і включити в режим дня фізичне навантаження.

    Як грамотно скласти раціон?

    Спеціальної дієти при артеріальній гіпотензії немає, як немає обмежень у прийомі продуктів або методи їх кулінарної обробки. Але правила здорового харчування при проявах зниження АТ після прийому їжі ніхто не відміняв. Категорично не варто захоплюватися дієтами, в тому числі новомодними, такими як сироїдіння і дієти по групі крові. Харчування при гіпотонії має бути здоровим, без дієтичних обмежень, і обов’язково включати:

    • велика кількість зелених овочів;
    • зернові і бобові культури;
    • якісні жири, морську рибу, яйця, м’ясо курей;
    • молочні продукти з козячого молока;
    • різні фрукти;
    • не смажені горіхи і насіння.

    Будь-які гідрогенізовані жири, синтетичні добавки, а в особливості замінники цукру при гіпотонії категорично заборонені. Пацієнту, який страждає зниженим тиском, обов’язково слід пити багато рідини.


    При головних болях і загальної слабкості швидкий, але короткочасний ефект, дає міцний чай і каву, какао, чорний шоколад.

    Через деякий час бадьорість зміниться апатією. Речовини, що містяться в цих продуктах, виснажують організм, повертаючи сили на деякий час, а потім збільшують втома і слабкість.

    При гіпотонії має сенс звернути особливу увагу на прянощі, особливо гострі: кайенский перець, перець чилі. У невеликих кількостях можна вживати корицю. Соя при зниженому тиску не рекомендується. Симптоми постпрандіальної гіпотонії значно знижуються при прийомі 0,5 л теплої води, близько 22 градусів.

    При постпрандіальної гіпотонії заборонено голодування! Навіть короткочасне голодування може призвести до вторинної артеріальної гіпотензії у хворих, що мали нормальний артеріальний тиск.

    Відео по темі

    Основні причини зниження артеріального тиску у людини:

    Якщо після прийому їжі тиск регулярно падає не менше ніж на 20 мм ртутного стовпа, це може бути проявом постпрандіальної гіпотонії. Клініка недуги схожа з ознаками артеріальної гіпотензії і проявляється в загальному нездужанні, почастішання серцебиття, сонливість і апатію після їжі, підвищеної пітливості, болях у грудях і серце, порушення мови та зору, а іноді в непритомних станах.

    Якщо після їжі знижується тиск, причини можна виявити тільки за допомогою тривалого моніторингу АТ і ряду діагностичних досліджень. Основне лікування спрямоване на зміну способу життя і дотримання дієти. Харчування хворих повинно бути дробовим. Слід виключити прийом вуглеводистих продуктів. Допускається вживання кави, чаю, спецій. Води потрібно пити в достатній кількості, а також уникати напоїв з високим вмістом цукру. Лікувальна гімнастика і відмова від шкідливих звичок також будуть сприяти одужанню.

    1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (24 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
    Loading...

    Також буде цікаво

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *