Шипшина підвищує або знижує тиск – вплив на організм і корисні рецепти

Шипшину – універсальна ягода, яка і підвищує і знижує тиск

Шипшина, крім інших корисних властивостей, володіє можливістю впливати на артеріальний тиск. Причому, як знижуючи, так і підвищуючи його.

Взаємозв’язок “шипшина і тиск” особливо цікавить людей, що страждають гіпертонією, які хочуть достовірно дізнатися, чи можна за допомогою цієї рослини перемогти хворобу.

Як впливає шипшина на організм?

У Росії росте близько 60 різновидів цього багаторічного чагарнику. Цілющі властивості шипшини пояснюються великим, часом рекордною кількістю вітамінів і мінералів.

Ягоди як свіжі, так і сушені містять у високій концентрації:

  • найважливіші вітаміни Е, С, К;
  • рутин, аскорбінову кислоту, каротин;
  • пектини;
  • життєво важливі мінерали – калій, кальцій, фосфор, магній;
  • різні ефірні і дубильні речовини, кислоти – яблучну і лимонну;
  • мікроелементи, представлені кобальтом, хромом, молібденом, марганцем, міддю, залізом.

Міститься в шипшині набір корисних речовин:

  • мобілізує імунну систему;
  • покращує кровотворення, зміцнює капіляри;
  • помітно зменшує вміст в крові холестерину;
  • покращує окислювально-відновні процеси;
  • посилює бактерицидну захист.

Як наслідок, відступають багато хвороби і патологічні стани.

Ягоди, навіть злегка зворушені морозом, втрачають цілющі властивості. Збирати шипшину потрібно до заморозків.

Шипшина при високому тиску і гіпертонії

На стан артеріального тиску шипшина, залежно від того, в якому вигляді його приймають, впливає діаметрально протилежно: настояну на спирті або горілці гарантовано підвищує його ще більше, водний відвар – знижує.

Шипшина може як знижувати, так і підвищувати рівень АТ

Про цю особливість, починаючи лікування, потрібно чітко пам’ятати. Алкоголь і гіпертонія мирно співіснувати не можуть: при високому артеріальному тиску від спиртовмісних коштів слід відмовитися однозначно.

У серпні-вересні, коли шипшина вже дозрів, які страждають високим тиском корисно щодня з’їдати до 15 свіжих ягід.

Шипшина має сечогінну властивість, що сприяє зниженню АТ. Цієї мети допомагає його здатність очищати кровоносну систему, налагоджувати обмінні процеси, вирішувати проблеми з нирками, печінкою.

Відвари

Найбільш популярними вважаються наступні варіанти приготування відварів:


  • для приготування відвару від підвищеного тиску сухі роздроблені ягоди обсягом столову ложку поміщають у склянку окропу, 15 хвилин ягоди і воду тримають на слабкому вогні. Охолоджений відвар можна підсолодити цукром, а краще медом. Протягом дня пити по склянці тричі. Але спочатку треба переконатися, що індивідуальна реакція організму на такий спосіб лікування нормальна, так що починати потрібно обережно, з однієї склянки в день, щоденно фіксуючи показники тиску;
  • при діагноз “гіпертонія” подрібнені плоди об’ємом в 2 столові ложки поміщають у термос з півлітра гарячої води, настоюють 4 години, п’ють за день по склянці 3 рази.
  • Відвар застосовують протягом місяця, за яким слід обов’язковий 2-тижневу перерву.

    Настої

    При лікуванні підвищеного тиску використовують кілька варіантів шиповниковых настоїв:

    • приблизно 50 г свіжих ягід, промивши і заваривши склянкою окропу, настоювати під кришкою, поки рідина не придбає характерний насичений відтінок, вживати по 100 мл після кожної трапези;
    • холодний спосіб: 4 столових ложки свіжозібраних ягід залити 1000 мл прохолодної води, герметично закрити, 24 години настоювати в темному місці – всі вітаміни залишаться у повній цілості;
    • змішати в рівних частинах ягоди шипшини, глоду, аронії, журавлини. 3 чайні ложки суміші додати в 220 мл окропу, після півгодинного настоювання можна приймати по 50 мл 3 рази на день за 15 хвилин до основної їжі;
    • за допомогою блендера свіжий шипшина з’єднати з медом, журавлиною, дрібно порізаним з шкіркою лимоном. Вживати по столовій ложці кілька разів протягом дня;
    • 100-120 г сухих плодів з’єднати в термосі з літром окропу, через 2 години настоювання використовувати по половині склянки від 3 до 4 разів на день;
    • крім ягід, з успіхом можна використовувати коріння кущів: столову ложку подрібненого до дрібної фракції сировини залити водою об’ємом в 3 склянки, довести до стану кипіння, дати злегка охолонути і знову поставити на вогонь. Після повторного закипання перелити в термос, де витримати 3 години. Пити протягом дня теплим замість чаю – відвар дійсно має приємний чайний аромат. Курс – півтора місяця. На цей термін для більшого ефекту бажано відмовитися від м’ясних страв.

    Шипшиновий чай

    На тлі інших напоїв з шипшиною його чай характерний меншою концентрацією. Жменьку або 15 ягід заливають півлітра окропу, п’ють після 10-15 хвилин настоювання, розбавляючи на 2/3 водою з чайника.

    Читайте також:  Глід знижує або підвищує тиск: рецепти для гіпертоніків і гіпотоніків

    Шипшиновий чай

    Найкраще для цієї мети вода, не утворює накипу – фільтрована, кринична, джерельна. Посуд для заварювання підійде фарфорова, скляна, керамічна. Норма – 2-3 гуртки щодня.

    Сироп

    Можна також використовувати сироп, який, будучи сечогінним засобом, який здатний не тільки очищати організм від шлаків, але і приводити в норму підвищений тиск. В аптеках він відпускається без рецепта.

    Можна приготувати сироп своїми руками:

  • на 1 кг ягід беруть 1 кг цукру, 6 склянок води;
  • у свіжих промитих ягід видаляють насіннєві коробочки;
  • плоди подрібнюють за допомогою блендера або м’ясорубки;
  • заливши водою, варять 15 хв;
  • в цей же час з цукру готують сироп;
  • змішують обидва компоненти і продовжують варіння ще 30 хв;
  • зберігають готовий сироп в темному місці.
  • Дозування: два рази на добу по десертній ложці, запиваючи водою або чаєм.

    На відміну від медикаментозних седативних ліків, народні засоби з шипшини не бувають джерелами сонливості, слабкості, знижують артеріальний тиск плавно, без стрибків.

    Як правило, при регулярному застосуванні шипшини тиск швидко повертається до нормальних показників, зміцнюється імунітет, знімаються питання з гіповітамінозом. Але при хронічних проблемах з АД всі надії тільки на це рослина покладати не варто – повністю з гіпертензією з його допомогою справитися неможливо, необхідно обов’язково звернутися до лікаря.

    Ягоди можна зібрати в лісі, можна купити в аптеці. У будь-якому випадку потрібно стежити, щоб строк від збору до використання не перевищував двох років, інакше очікуваного ефекту не буде. Наявний в аптеках екстракт плодів протипоказаний гіпертонікам.

    Лікування шипшиною низького тиску

    Спиртові настоянки шипшини, категорично заборонені гіпертонікам, як не можна до речі припадуть гіпотонікам – людям зі зниженим тиском. Для них це реальна можливість підвищити артеріальний тиск, поліпшити самопочуття, тонус судин.


    Однак є протипоказання, до яких відносяться:

    • малолітній вік;
    • стан вагітності, грудне вигодовування;
    • алкоголізм;
    • індивідуальна непереносимість алкоголю;
    • перебування за кермом.

    Класична настоянка

    150 г подрібнених ягід, залитих 500 мл горілки, настоюють 2 тижні в темряві, в прохолодному місці. Протягом місячного курсу вживають тричі на день до 30 крапель перед їжею. За рік рекомендується провести 2 таких циклу.

    Готова настоянка з шипшини на горілці

    З лимоном

    До класичної настоянки додати 5 столових ложок соку, отриманого з лимона, склянка меду, ретельно збовтати, на дві доби помістити в темне місце. Отримане зілля приймати двічі на день по чайній ложці.

    Замість спирту – мед


    Цей рецепт не містить спирту.

    5 свіжих лимонів, змелених на м’ясорубці разом з шкіркою, залити в скляній тарі водним настоєм шипшини, щільно закупорити.

    Поставити на 1,5 доби в холодильник, не забуваючи періодично струшувати.

    Додати півкіло меду. Суміш знову перемішати, повернути в холодильник ще на такий же термін. За півгодини до їжі приймати по 2 чайних ложки.

    Народні рецепти будуть корисні всім гіпотонікам, не мають алергії на шипшина та інші компоненти зілля.

    Протипоказання

    У лікувальних цілях це корисне рослина застосовувати потрібно обачно. Кращим варіантом стане консультація з лікарем. Тільки фахівець може врахувати всі нюанси стану хворого організму і специфічні властивості цілющого засобу.

    Кому може зашкодити спиртовий настій шипшини, вище було описано досить докладно, але цим список протипоказань не обмежується:

    • висока насиченість аскорбіновою кислотою може обернутися для людей з гастрит або виразку ускладненням хвороби;
    • у будь фармакологічною формою ягоди шипшини негативно впливають на зубну емаль, після вживання потрібно обов’язково полоскати рот чистою водою, особливо це важливо для людей, які мають схильність до карієсу;
    • шипшина заборонений хворим тромбофлебітом або мають схильність до тромбоутворення;
    • при серцевих захворюваннях дозування відварів, настоїв повинна бути мінімальною, порушення ж кровообігу ставлять на їх використання абсолютний заборона;
    • при захворюваннях печінки обов’язково потрібно дотримуватися тих дозувань і термінів, які призначив лікар, так як довгий безконтрольне вживання здатне призвести до неінфекційної жовтяниці;
    • з обережністю, тільки після лікарської консультації, можна застосовувати шипшина при дерматологічних захворюваннях;
    • протипоказаний при запорах, так як уповільнює вихід жовчі і посилює хворобливий стан.

    Відео по темі

    Коли шипшина знижує тиск, а коли підвищує? Відповіді на відео:

    Шипшину – надзвичайно щедрий дар природи людині. Але користуватися ним потрібно осмислено, зважуючи всі “за” і “проти”, щоб результатом стала лише користь.

    1 зірка2 зірки3 зірки4 зірки5 зірок (18 оцінок, середнє: 5,00 з 5)
    Loading...

    Також буде цікаво

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *